Vegán Tiramisu.
Most, hogy ünnepek voltak így a sütés főzés sem maradt el. De ilyenkor többnyire krémes, sajtos és egyéb olyan sütiket szoktunk mi itthon csinálni, amikből nem igazán ehettem. A Crazy Vegan Kitchen oldalán pedig belefutottam a tiramisu mentes változatába. Bevallom kicsit variáltam rajta mert kevésnek találtam a tésztát a rétegek között, de dióhéjban a recept majd ugyanaz.
Hozzávalók:
Tészta:
- 125 ml szója tej
- 1 teáskanál növényi margarin
- egy csipet só
- 6 evőkanál cukor
- vanília aroma
- 14 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor és egy fél teáskanál szódabikarbóna
Áztatáshoz:
- 1 dl frissen főzött kihűlt kávé
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál kávé likőr
Vegán mascarpone:
- kb. 200 g kesudió - nem kell beáztatni-
- 80 ml agave szirup
- 80 ml olvasztott kókuszolaj
- egy csipet só
- vanília aroma
- 1 dl szója tej
Vaníliás krém:
- egy evőkanál olvasztott kókuszolaj
- 60 ml szója tej
Kávés krém:
- egy evőkanál kávé likőr
- 80 ml espresso
Díszítés:
- kakaópor
A tészta megsütéséhez előmelegítjük a sütőt 175°C-ra és egy 20*15 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A szója tejet és az almaecetet összeöntöm és félrerakom. A vajat a cukrot a sót és vanília aromát habosra, selymesre keverem. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát hozzáadom a vajas keverékhez a szója tejjel együtt és elkeverem. Majd a tepsibe töltöm és 20 perc alatt megsütöm.
Az áztatáshoz a hozzávalókat összekeverem. Ha kicsit extrábbat szeretnénk, például a sima kávé helyett én mogyorós kávéba forgattam a tésztát.
A mascarpone-hoz turmixgépbe rakom az hozzávalókat és simára turmixolom. Ketté osztom és az egyik felébe a vaníliás krém, a másik felébe a kávés krém hozzávalóival keverem el.
Az rétegezéshez én kiszaggattam a pohárnak megfelelő tészta nagyságot.
A tésztát egy pillanatra beleteszem az áztatós kávéba és utána beleteszem a pohárba, majd teszek rá egy réteg vaníliás krémet, majd megszórom kakaóporral és 10 percig a hűtőben pihentetem. Utána én tettem ismét egy tészta réteget és úgy rá a kávés krémet, megszórom kakaóporral és ismét 10 percig pihentetem a hűtőben. Ha jól emlékszem az eredeti receptben a vaníliás krém jön és utána egyből a kávés krémréteg majd után ír újra tésztát rá, mindenesetre és minden krémréteg közé tettem.És ezt folytattam amíg meg nem telt a pohár. Fogyasztás előtt 4-6 órát állnia kell, hogy az ízek összeérjenek.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése