Brownie muffin.

Nem állítom azt, hogy rég nem jártam már erre felé de igen. De most lehet sikerül újra valami rendszerességet véghezvinni, majd kiderül sikerül e. :) 

De nehogy üres kézzel térjek vissza nem aprózom el és egy igazán tömény édességet hozok, amire nagyon könnyen rá lehet szokni. Bár akik nincsenek oda a nagyon édes és tömény dolgokért azt hiszem az ő tetszésüket annyira nem fogja elnyerni. Mindenesetre a brownie amúgyis  egy elég töménynek mondható édesség, ezért a fagyi vagy a tejszínhab jó kísérő mellé, hogyha az ember nincs hozzá szokva az ilyen édességekhez. Rossz szokásom, hogy kínálgatok mindenkit ha sütöttem valamit (igazából lehet, hogy jó szokás csak a sóher énem sajnálja azért másoktól, de szegényt mindig a háttérbe szorítom) és a tanszékünk lektorának is le kellett fordítanom oroszra a receptett, hogy ő is meg tudja sütni otthon, pedig az oroszoknak kell legalább egy csésze tea a sütemények mellé mert nem bírják a tömény édességeket (állítólag az interkulturális kapcsolatok óránk szerint).

Nadehát akkor nézzük is a receptet. Előszóban annyit róla, hogy szerintem elég gyors és könnyűnek is mondanám, illetve mivel muffin "könnyebben" fogyasztható vagyis hát nem kell a feldarabolással vesződni. Állandóan úgy járok ugyanis, hogy türelmetlenségemben a brownie-t amikor kivenném a formából és enném már, pedig még nem hűlt ki folyamatosan összetöröm. De ha muffin akkor ez meg sem történhet mert már adagolva van.



Hozzávalók:

  • 12 dkg jó minőségű étcsoki (+3 dkg a tetejére)
  • 12 dkg vaj (van kifejezetten növényi margarin is így bárki számára elkészíthető)
  • 3 dkg liszt
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 2 nagyobb tojás
  • 15 dkg cukor
  • csipet só


A sütőt előmelegítem 180°C-ra.

A 12 dkg étcsokit és vajat a mikróban megolvasztjuk majd simára keverjük.

Közben a tojásokat a cukorral 5-6 percig keverem (kézi mixer legmagasabb fokozatán, ha van ilyenünk) a lényeg, hogy sűrű habos krém legyen belőle. Majd, ha mixert használtunk levesszük alacsony fokozatra és hozzá öntjük a csokis-vajas keveréket.

Majd a száraz hozzávalókat is hozzá adjuk, de jobban járunk ha addig leállítjuk a gépet és elsőre beindítás nélkül elkeverjük, mert hajlamos így puff mindent összekakaózni és összelisztezni. Aztán ugye simára keverjük a tésztát. és a kis muffin formákba adagoljuk, a tetejére pedig összekockázom a 3 dkg étcsokit és megszóróm vele.



13-15 percig sütjük a kis muffinokat majd ha kivettük a sütőből a formában hagyjuk kihűlni. Ha szilikon sütőformában sütjük ki akkor kicsit tovább kell sütni, mert a fém sütőforma tartja a meleget és amíg abban kihűl a muffin kellő hőt kap, de a szilikonban nem. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fordított hatlapos.

Bacon-be tekert töltött csirkemell.

Mézes BBQ csirkemell.