Mindig is nagy dilemma volt számomra mire is jó a padlizsán. Otthon sose volt, vagy csak én nem emlékszem. És a kirántásán kívül nem tudtam elképzelni mit tudnék csinálni belőle. De találtam is jó pár receptet, amiket nagy lendülettel ki is próbáltam. Az első a rakott padlizsán. Az eredeti recept pulykahúsosnak nevezte, mert abból csinálták, de én maradtam egyenlőre a sertésnél, mert az volt otthon. :D Szerintem egy próbát megér megkóstolni.
Hozzávalók:
- 4-5 db paradicsom
- 60 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- sajt - kihagyható, de növényivel is tökéletesen helyettesíthető
- 5 dkg vaj
- zsemlemorzsa
- olívaolaj
- 2-3 padlizsán
- gomba - ez eredetileg nem volt benne, de én jónak láttam ha ezt is teszek bele
- 2 gerezd fokhagyma
- bazsalikom, kakukkfű, őrölt bors és só
Elsőnek a hagymát apróra vágjuk majd a zúzott fokhagymával az olajon és vaj felén megdinszteljük, majd a darált húst hozzá adjuk. Sózzuk borsozzuk és kevés vizet hozzá adva addig pirítjuk a húst amíg kifehéredik.
A padlizsánt, paradicsomot megmossuk majd egyforma tetszőleges vastagságúra karikázzuk őket. A gombát is felszeleteljük.
Az edényt/tepsit, amiben sütni fogjuk vajjal kikenjük majd s zsemlemorzsával beszórjuk. A sütőt 200-230 fokra előmelegítjük.
Az edény aljára sorba rakjuk a padlizsánt mellé a paradicsomot és így sorban, amíg az edény alját befedjük. Én itt tettem rájuk a gombát és arra rá a fűszeres darált húst. Erre rá egy újabb sor zöldség és rá a hús végig amíg el nem fogynak. A legfelső réteg legyen a zöldséges réteg. A zöldségeket meglocsoljuk olívaolajjal, majd rátesszük a esetemben növényi sajtot - reszelve jobb, de nekem épp csak ilyen lapka volt, és a növényi sajtot ajánlatosabb a zöldség alá tenni, mert sajnos hajlamos a megszáradásra az olvadás helyett. Ezt az egészet betesszük a sütőbe és egy 20-25 perc alatt készre sütjük.
Szerintem jó kis vacsora tud lenni tele zöldséggel és húsival. Jó étvágyat! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése