Csokoládé felfújt.

Csokoládé felfújt avagy souffle. Attól másabb mint egy sima nagyon csokis süti, hogy a közepe folyik, mert nem kell teljesen átsütni. Talán az egyik legfontosabb, amit jó tudni róla, hogy nagyon tömény és édes. Bár szerintem ez nem nagy gond, mert én nagyon szeretem a nagyon csokis dolgokat. ^^ De persze ezt is lehet kompenzálni mondjuk tejszínhabbal, ahogy anyukám teszi. :D Nekem viszont volt vele még csakannyi problémám, hogy az étcsokoládéból sosem találok boltban csak olyat, ami "nyomokban tartalmazhat tejet, tejszármazékot" felirattal van az apró betűs résznél ellátva vagy esetleg olyat amin nincs rajta ez de vajzsír van benne, a vajról meg elég annyit tudni, hogy tejből készül így már is elfelejthetem. Bár az első probálkozásnál kockáztattam de azóta orvosoltam ezt a problémát azzal, hogy csoki mázzal helyettesítettem az étcsokit. :) Én többnyire két főre szoktam csinálni így ezeket az arányokat írom le. Ha pedig többre akkor annak arányában növelem a hozzávalókat, hogy hány embernek lesz. 

Hozzávalók:
5 cm magas 8,5 cm átmérőjű porcelán sütőformával két darab felfújtra elég.
  • 1 tojás
  • 3,5 dkg cukor 
  • 1,6 dkg kb. egy ek liszt
  • 6 dkg margarin
  • 6 dkg étcsokoládé
  • a forma kikenéséhez margarin, tömény kakaópor
Ahogy, pedig én csinálom, hogy ne legyen benne véletlenül se tej:
  • 1 tojás
  • 1 ek liszt
  • 6 dkg margarin
  • 30 dkg porcukor
  • 2 ek tömény kakaópor
  • 4-6 ek víz
  • a forma kikenéséhez margarin, tömény kakaópor

 A legelején már ki szoktam kenni a formát és bekakaózom. És a sütőt is begyújtom.
Igazából itt van az egyik pont ahol általában elvérzek. Na Pécsett ahol lakom légkeveréses sütőnk van, otthon a szüleimnél pedig rendes gázsütő. A légkeverésesben gond nélkül megsütöm és tök jó meg finom és folyik, de...a gázsütőben még nem sikerült eltalálnom, hogy ne legyen túlsült. oké nem sül át teljesen de akkor sem folyik úgy, ahogy én azt szeretném. Így ezen még dolgozok.

Na tehát a tésztának úgy állok neki, hogy a tojást ketté veszem és a fehérjét felverem a cukorral. Az étcsokoládét gőz fölött a vajjal együtt megolvasztom. Hozzá adom a lisztet a tojássárgáját és összekeverem. Majd a fehérjével óvatosan elkeverem. Végül a formákba öntöm és 10-15 percig sütöm.
Na az én verzióm kicsit hosszabb. :D Először a mázat csinálom meg. A porcukrot, kakaóport összekeverem és a vizet hozzáadva a gázon addig főzöm amíg a porcukor teljesen el nem olvad. 
 Ha elolvadt a porcukor akkor a margarint belerakom és kevergetés közben megvárom amíg elolvad.
 A tojást szintén kettéválasztom. De mivel a csokimázban rengeteg a cukor így a tojásfehérjét már nem cukrozom hanem csak simán kemény habbá verem. 

 Majd szépen elkeverem a tojással (de figyelni kell arra, hogy a csokimáz már ne legyen meleg, mert akkor a tojás összeugrik) majd a lisztel. Aztán óvatosan beleforgatom a felvert habot is.


A masszát a formába öntöm (gazából nem jó teljesen tele tölteni a formát mert már jártam úgy, hogy miközben sült elkezdett kifolyni a formából és nem lett neki meg a külső megsült része csak a folyékony belseje) és az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütöm.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fordított hatlapos.

Bacon-be tekert töltött csirkemell.

Mézes BBQ csirkemell.