Rizskoch.
Mondanám erre, hogy gyors és hamar megvan és még finom is, de lehet a gyorsaság annyira nem igaz de az sem hogy sokáig kéne vele vesződni. Mindamellett ez ily olyan "hmm..legyen ennyi és ennyi, ebből meg abból a hozzávalóból" süti.
Aztán mivel teljesen ki kell vonjam a tejet az étrendből és sokszor a növényi tejhelyettesítő a boltban elég drága, így otthon szoktunk házilag készíteni (bár még nincs meg teljesen, hogy mik a legjobb arányok úgyhogy azokon még dolgozom). Tehát olyankor amikor rizsitalt csináltunk a fennmaradt rizst rizskochnak csináltam meg, hogy ne kelljen kidobni. Íme az én receptem. :)
- 1 pohár rizs (ami mondjuk 250 ml pohár)
- tej/növényi tejhelyettesítő
- cukor
- 20-25 dkg margarin
- tojás
Na akkor veszek mondjuk egy pohár rizst és kétszer annyi tejjel felöntöm és a cukorral együtt tejberizst főzök. A cukor legyen annyi, hogy édes legyen amennyire szeretnénk. Szóval lényegében puhára főzöm cukros tejben. :D
Én amikor a fennmaradt áztatott rizsből csináltam, akkor csak másfélszer annyi rizsitallal öntöttem fel mert már így is mondhatni "puhult" volt a rizs így hamarabb és kevesebb folyadékban megfő.
Ha megfőtt a rizs várni kell hogy langyosra hűljön és hozzá adom a margarint-ami a margarint illeti ennél is figyelni kell, ha (mint én) tejmenteset csinálunk, mert nem mindegyik margarin az. Majd jól kikeverem benne.
A tojást ketté választom és először a sárgáját adom hozzá és keverem bele.
A tojás fehérjét kemény habbá verem, majd hozzáadom és óvatosan (nehogy összetörjön) elkeverem.
Az egészet egy kivajazott edénybe tepsibe töltöm és előmelegített sütőben megsütöm. Akkor jó ha már, hogy is mondjam talán hogyha már nem lötyög az edényünkben és olyan arany barnás kezd lenni.
Igazából ennyi az egész. Mi lekvárral szoktuk enni, de lehet hozzá tejszínhabot verni. :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése