Fehérboros krémes mártásos hal paradicsommal és bébi spenóttal.

Ezt a receptet a Joyful Healthy Eats oldalán találtam. Alapvetőleg nem szeretem már annyira a halat, gyerekkoromban állandóan azt ettünk főleg nyáron a Papámmal. Vele ez olyan nyári program volt mikor mentem nyaralni elmentünk horgászni és amit kifogtunk kirántottuk. De mostanra a rántott hal szaga is kiráz és fény évente eszem meg. De ennél a receptnél mikor sütöttem a halat éppen csakhogy volt némi hal szag és nem ment el az étvágyam tőle. Az eredeti recept lazaccal írja de nálunk ez azért nem a mindennapi bevásárló lista része így gondoltam kipróbálom más halfélével vajon milyen. Persze első körben a lazacot is kipróbáltam viszonyítási alapként. Nekem bejött igaz kicsit levesesebb lett mint gondoltam de teljesen rendben volt. :D


Hozzávalók:
  • kettő kb. kézfej nagyságú halfilé szelet - én ezeket megfeleztem így lett 4 szeletem
  • só, bors
  • 1 ek olaj
  • 2 ek sózatlan növényi vaj
  • 4 fokhagymagerezd - darálva/apróra vágva
  • két kisebb/egy nagy fej hagyma - attól függően válasszunk hagyma méretet mennyire szeretjük ha az ételben érezni a hagyma kockákat
  • kb. 80 ml száraz fehér bor
  • pirospaprika
  • 10-20 db koktél paradicsom
  • egy zacskó bébi spenót
  • 1 ek citromlé
  • friss bazsalikom
  • 250 ml zsíros kókusztej - én növényi főzőtejszínnel csináltam
Egy 15 perccel előbb kivesszük a halat a hűtőből mielőtt neki állnánk bárminek is. Így kicsit kiengedi magából a hűtő hidegét. Majd mindkét oldalát sózom-borsozom a halnak.
A serpenyőt felmelegítem és egy kevés olajat teszek és mindkét felét 5 percig sütöm a halnak. Olyan megpirult és ropogósra sütöm. Lazac esetén amikor beleteszem a serpenyőbe enyhén megnyomom hogy jobban átsüljön és ropogósabb legyen. Ha megpirult mindkét fele kiveszem a serpenyőből és félre rakom pihenni, amíg a szósz szerű felét elkészítjük.

Ehhez a vajat inkább kicsit mélyebb serpenyőben felolvasztom. Majd hozzá adom a fokhagymát. Én foghagyma nyomó híján apróra daraboltam. Egy fél percig pirítjuk majd hozzá adjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre pirítom - ez kb. egy 2 perc.

A megdinsztelt hagymához hozzá öntöm a fehérbort, jól felkeverem. Ízlás szerint fűszerezzük sóval és paprikával.

Majd ebbe beletesszük a koktélparadicsomokat. Ha elkezdenek megpuhulni szétnyomjuk őket - nekem nem igazán akartak fröcskölődés és minden összekenés nélkül összenyomódni, úgyhogy következőleg ha csinálom biztos, hogy elfelezgetem őket és nem nyomkolódok. Egy pár percig párolom még ezt az egészet és hozzá adom a bébi spenótot, majd ismét párolom és utána hozzá adom a kókusztejet - én itt ugye növényi tejszínt tettem bele. Egy 3-4 percig párolom és hozzá adom a citromlét és a bazsalikomot. Összekeverem és a halat is beleteszem. Összemelegítem és tálalom. 

Ennyi volna. Én a hal ízét én speciel nem igazán éreztem, majd anyukámmal is megcsináltatom otthon, hogy vajon ő érzi e vagy megeszi, mert ő soha nem ette meg a halat mert nem szereti az ízét. De kitudja lehet ezzel megnyerem magamnak. :D A fehérbortól én mondjuk tartottam, mert én nem szeretem, de így nem volt kellemetlen íze. Jó étvágyat!

Például Ha nem szeretnénk magában enni, akár tésztát főzhetünk ki hozzá. Szerintem így is kellően finom volt. Bár lehet a tészta arány kicsit nem megfelelőre sikerült de nem is az a lényeg mert így is finom volt. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fordított hatlapos.

Bacon-be tekert töltött csirkemell.

Mézes BBQ csirkemell.